Siirry pääsisältöön

Jä­sen­kir­je 1/2021

Jäsenkirjeen saat myös postissa viikolla 19.

Hyvä yhdistyksen jäsen, lämmin kevään toivotus sinulle! Toimintamme on jatkunut läpi poikkeusajan, vaikkakin pienimuotoisemmin. Ajat ovat vaatineet sopeutumista meiltä kaikilta, ja tärkeintä on ollut suojata ikääntyviä, riskiryhmään kuuluvia jäseniämme.

Olemme yhdistyksessämme seuranneet ja noudattaneet viranomaisten ohjeita kokoontumisrajoituksista ja muista määräyksistä. Nyt katsomme syksyyn toiveikkaana sen suhteen, että voisimme yhdessä kokoontua ja tavata toisiamme. Kesä näyttäytyy jo valoisampana koronapandemian suhteen. Ilmassa on ripaus juhlan tuntua, sillä yhdistyksemme täyttää kuluvana vuonna 65 vuotta.

Tässä kirjeessä on tietoa yhdistyksen toiminnasta ja muista ajankohtaisista asioista, myös kevätkokouskutsu. Parhaiten pysyt perillä muutoksista seuraamalla äänilehti Sentteriä ja yhdistyksen kotisivuja www.ksn.fi. Olet tervetullut vaikuttamaan toimintaamme ottamalla kantaa ja kertomalla ajatuksiasi, kuulemme niitä mielellämme!

1. Toimiston jäsenpalveluajat

Yhdistyksen toimintakeskus palvelee ensisijaisesti puhelimitse,

Toimistosihteeri Maarit Kankaanpään puhelinpalveluaika on ma-to kello 9–12 numerossa 014 218 258

Muuna aikana ilmoittautumiset sekä soittopyynnöt voi jättää yhdistyksen puhelinvastaajaan tai sähköpostiin ksn@ksn.fi

Vt. toiminnanjohtaja Elina Piispasen tavoittaa puhelimitse arkisin klo 9-15 numerosta 045 321 5552 tai sähköpostitse elina.piispanen@ksn.fi.

Myös aluetoimintaa koskevat ehdotukset ja palautteet voi kertoa Elina Piispaselle tai Maarit Kankaanpäälle.

Tiedotusvastaava Mikael Miinalan puoleen voit kääntyä äänilehti Sentterin toimittamiseen liittyvissä asioissa. Puhelinnumeronsa on 050 431 7149 ja sähköpostiosoite sentteri@ksn.fi Tietotukipalveluihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä puhelinnumeroon 044 754 9443 tai sähköpostitse tietotuki@ksn.fi

Toimintatiimille voit laittaa toimintaa koskevia ehdotuksia osoitteeseen toimintatiimi@ksn.fi tai ottamalla yhteyttä toimintatiimin puheenjohtajaan Sanna Astikaiseen 050 567 7533, sanna.astikainen@gmail.com. Yhdistyksen hallitukselle voit myös esittää kysymyksiä ja ehdotuksia lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hallitus@ksn.fi tai ottamalla yhteyttä puheenjohtaja Jari Moisanderiin 040 591 5310, jari.moisander@gmail.com

2. Kevätkokous

Kutsu kevätkokoukseen Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään lauantaina 12.6.2021 Ravintola Mirkassa, osoitteessa Tapionkatu 4, Jyväskylä alkaen kello 13. Kahvitus aloitetaan kello 12. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen kevätkokoukselle määräämät asiat. Mikäli kokous joudutaan siirtämään koronatilanteen vuoksi, ilmoitamme tästä äänilehti Sentterissä. Ilmoittauduthan kevätkokoukseen ennakkoon viimeistään 7.6.2021 puhelimitse 014218258 tai sähköpostitse ksn@ksn.fi. Jos osallistut kahvitukseen, kerrothan mahdolliset ruoka-aineallergiat/erityisruokavaliot. Kokoukseen on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä.

Tervetuloa!

Hallitus

3. Jäsenmaksu ja yhteystietojen päivitys

Yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen jäsenen tulee maksaa jäsenmaksu. Toivomme, että suorittaisitte jäsenmaksunne ajallaan. Tällä tavoin mahdollistatte toimintaedellytyksiä myös tuleville vuosille. Vuodelle 2021 yhdistyksen syyskokous päätti jäsenmaksuksi 20 euroa. Jäsenmaksun maksamalla olet oikeutettu jäsenetuihin kuten Keskisuomalaisen alennettuun tilaushintaan, Elsa Lampelan rahaston apurahojen hakemiseen, tiedotuslehtemme Sentterin tilaamiseen ja muihin yhdistyksen tarjoamiin jäsenetuihin sekä vaikuttamaan yhdistyksen jäsenkokouksissa. Yhdistyksen hallituksella on sääntöjemme mukaan oikeus erottaa sellainen jäsen, joka ei huomautuksesta huolimattakaan maksa jäsenmaksuaan. Jäsenkirjeen mukana on lasku, jossa mainittu viitenumero tulee näkyä maksusuorituksessa. Jäsenmaksun eräpäivä on mainittu jäsenmaksulaskun yhteydessä. Mikäli sinulla on ongelmia jäsenmaksun maksamisessa, ota yhteyttä toimintakeskukselle. Vain jäsenmaksun suorittaneet jäsenet ovat äänivaltaisia yleiskokouksissa. Toiveemme jäsenistölle on, että ilmoittaisitte yhdistykselle ajankohtaiset yhteystietonne, mikäli niissä on tapahtunut muutoksia.

4. Luottamushenkilöt ja toimintojen vastaavat

Yhdistyksen hallituksen kokoonpanon löydät tämän jäsenkirjeen lopusta. Sieltä löydät myös kuntayhteyshenkilöiden yhteystiedot.

5. Tuetut lomat

Näkövammaisille tarkoitetut, STEA:n tukemat lomat jaetaan keskitetysti Solaris-lomanjärjestäjän kautta. Loman hakemiseksi sinun on täytettävä lomake, joka lähetetään suoraan Solaris-lomille. Neuvoja lomakkeen täyttämisessä saat yhdistyksen työntekijöiltä. Lisätietoa Solaris-lomien tuetuista lomista saat kuuntelemalla äänilehti Sentteriä. Koronatilanne voi vaikuttaa myös lomien järjestämiseen. Parhaiten tietoa muutoksista saat suoraan Solaris-lomien neuvonnasta: Tiedustelut tuetuista lomista arkisin klo 9.00-12.00 palvelunumerosta 0600 418 200 (puhelun hinta on 0,07 €/min + ppm) tai sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi

6. Toimintaa ja tapahtumia

Tervetuloa mukaan toimintaamme. Seuraamme tapahtumiemme ja tapaamisten suhteen alueellisia koronarajoituksia. Tietoa järjestettävästä toiminnastamme saat Sentterin kautta sekä yhdistyksen nettisivuilta www.ksn.fi.

Yhdistyksen juhlat

Keski-Suomen Näkövammaiset ry täyttää 65 vuotta. Juhlat järjestetään koronatilanteen salliessa lauantaina 25. syyskuuta kello 16-19. Paikkana on Ravintola Priimus osoitteessa Taulumäentie 45, Jyväskylä.

Tilanteen epävarmuudesta johtuen, tiedotamme juhlaan ilmoittautumisesta ja ohjelmasta tarkemmin lähempänä ajankohtaa Sentterissä ja yhdistyksen internetsivuilla.

Maakuntakävelyt

Keski-Suomen Näkövammaiset ja Jämsän vapaa-aikapalvelut järjestävät maakuntakävelyn ma 24.5. Jämsässä. Kokoonnumme kävelyn aluksi Paunun urheilupuistoon jäähallin takana olevalle nurmikentälle. Osoite on Paununkatu 7. Jäähallin edestä löytyy parkkitilaa autolle. Kokoonnumme kello 12 ja lähdemme alkuvenyttelyn jälkeen joenrantakävelylle esteettömälle reitille. Kävelyn jälkeen paistamme makkarat kansalaisopiston laavulla ja pidämme pienen palauttelujumpan. Tilaisuus päättyy kello 15.15.

Matkoihin voi käyttää VPL- ja kimppakyytejä, ja niihin tarvittaessa paikallisten kerhojen omaa rahoitusta. Omavastuu 2 euroa per henkilö – kattaa ohjelma + makkaran ja mehun. Maksu käteisellä, toivomme tasarahaa. Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle maanantaihin 17. toukokuuta mennessä p. 014 218 258 tai sähköpostitse ksn@ksn.fi HUOM! Oma opas mukaan kävelylle.

Vastaava kävely järjestetään Kinnulassa tiistaina 15.kesäkuuta. Kello 12 kokoonnumme parkkipaikalla osoitteessa Paloasemantie 1. Noin 100 metrin päässä tapaamispaikaltamme on laavu, jonka läheisyydestä alkaa pururata. Laavulla pidetään jumppatuokio, jonka jälkeen lähdetään kävelylle. Lenkin maksimipituus on viisi kilometriä, valittavissa on myös lyhyempiä reittejä. Lämmittelyjumpan ja lenkin jälkeen palataan laavulle, jossa tarjotaan nokipannukahvit. Tapahtuma päättyy klo 15. Matkoihin voi käyttää VPL- ja kimppakyytejä. Omavastuu 2 euroa per henkilö, mikä kattaa ohjelman + makkaran ja mehun. Maksu käteisellä, toivomme tasarahaa. HUOM! Oma opas mukaan kävelylle. Sitovat ilmoittautumiset perjantaihin 11.6. mennessä 014 218 258 tai sähköpostitse ksn@ksn.fi Molempien tapahtumien osallistujamäärän alaraja on kuusi henkeä. Tervetuloa mukaan yhteisiin liikuntahetkiin!

Juttutupa lähtee ulkokahveille

Torstaina 27.5. Juttutupa kokoontuu ulkona ja tutustuu Jyväskylän Kirkkopuiston uuteen terassiin. Tule tapaamaan muita ja kertomaan kuulumisiasi kello 13! Tavataan Kirkkopuiston kahvilan laidalla. Kerrohan tulostasi ennakkoon 014 218 258 tai sähköpostitse ksn@ksn.fi viimeistään 25.5.Korttiaskarteluja Askarrellaan kortteja toimintakeskuksella maanantaina 31.5. kello 11- 14. Kortin aihe on vapaa ja sen voi askarrella vaikkapa iloksi itselleen. Ilmoittautumiset etukäteen 014 218 258 tai sähköpostitse ksn@ksn.fi

Pimeetä draamaa

Keski-Suomen Näkövammaiset on saanut Taikelta avustuksen Pimeetä draamaa -teatteriesityksen järjestämiseen. Syksyllä Villa Ranassa Jyväskylässä koetaan näkövammaisten elämää valottava teatterielämys. Esitys toteutetaan yhteistyössä ammattiteatteri Teatterikoneen kanssa, ja sen ohjaajana toimii Annu Sankilampi. Esityksen ensi-ilta on 6. marraskuuta klo 15. Tiedot lipuista ja esitysaikatauluista ilmoitetaan myöhemmin Sentterissä sekä yhdistyksen ja Teatterikoneen internetsivuilla. Muistathan, että Eeronkadun toimintakeskuksella toimintaansa jatkavat myös työikäisten kerho, sokkopingis, harja- ja rottinkityöpiiri sekä luku- ja kirjoittajapiirit. Näihin toimintoihin olet lämpimästi tervetullut tutustumaan kertaluontoisesti tai toimintaan sitoutuen matalalla kynnyksellä! Kysy lisätietoja toimintakeskukselta.

7. Tietotuki ja alueellinen työ

Tietotuen ohjauksen piiriin kuuluu neuvonta, joka auttaa näkövammaista henkilöä tietoteknisten laitteiden käytössä. Esimerkiksi Daisy-laitteet, näkövammaisille soveltuvat puhelinmallit sekä sähköpostin ja internetin käyttö ovat asioita, joissa tietotuen ohjaaja tukee. Tietotuen ohjauksen omavastuuosuudet 2021. • Etäohjaus (esim. TeamViewer) 10€/kerta • Puhelin- ja sähköpostikonsultaatio on maksuttomia • Kotikäynti 20€ /3 tuntia, tästä yli menevät tunnit 5€ per tunti. • Koulutukset ja kurssit myös mahdollisia, kerro toiveistasi. Lisätietoa saat tietotuen yhteyshenkilöltä puhelinnumerosta 044 754 9443 sähköpostitse tai tietotuki@ksn.fi. Syksyllä 2021 pyrimme aloittamaan tietotuen aluepäivät Keski-Suomessa. Tällöin tietotukea olisi saatavilla tietyllä maakunnan alueella keskitetysti yhtenä-kahtena päivänä kuukaudessa. Tiedotamme asiasta Sentterissä.

8. Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Annika Tyynysniemi

Näkövammaisten liitosta on saatavilla maksutonta neuvontaa ja ohjausta kaikenikäisille näkövammaisille, heidän omaisilleen ja ammattihenkilöstölle. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ohjaavat, neuvovat, tukevat ja rohkaisevat sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa. Palvelut ovat maksuttomia eivätkä edellytä jäsenyyttä näkövammaisyhdistyksessä. Ole rohkeasti yhteydessä ja selvitetään tilannettasi yhdessä. Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Keski-Suomen maakunnan alueella: Annika Tyynysniemi Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä, puh. 050 352 1945 Sähköpostiosoite: annika.tyynysniemi@nkl.fi

9. Äänilehdet

Yhdistyksen oma tiedotuslehti Sentteri lähetetään kaikille jäsenille, jotka sen haluavat saada. Sentteri ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa, ja sen sisältö on säännöllisesti päivittyvää ja jatkuvasti kehittyvää. Mikäli et jatkossa halua Sentteriä, voit ilmoittaa siitä toimintakeskukselle. Sentterissä julkaistaan tietoja ajankohtaisista tapahtumista, näkövammaisen sosiaaliturvasta, yhdistyksen toiminnasta, mielen hyvinvoinnista, kulttuurista, taltiointeja yhdistyksen tapahtumista sekä kiinnostavia artikkeleita sanomalehdistä. Muille kuin jäsenille Sentterin tilaushinta on 20 €/vuosikerta. Sentteri on mahdollista saada Daisy-levynä, Daisy Online versiona sekä Podcast-muodossa.

Maksuttomana jäsenpalveluna on saatavissa alueellisten paikallislehtien äänilehtikoosteita. Äänilehtitoimintaan on tullut muutoksia poikkeustilanteesta johtuen. Aiemmin yksittäisinä ilmestyneet lehdet on liitetty koostelehteen, jolloin samalla CD-levykkeellä on useampi paikallislehti. Lisätietoja antaa Tiedotusvastaava Mikael Miinala 050 431 7149 Sentterin toimitus sentteri@ksn.fi

10. Maakunnan kerhot

Maakunnan vertaistoimijat järjestävät kerhoja eri puolilla Keski-Suomea, monella paikkakunnalla yhteistyössä seurakunnan ja muiden toimijoiden kanssa tilanteen näin salliessa. Kerhotoiminta on ollut tauolla monella paikkakunnalla koronapandemian vuoksi. Kirjeen lopusta löydät oman paikkakuntasi kuntayhteyshenkilön ja kerhonvetäjän yhteystiedot, joilta voit kysyä lisää paikkakuntasi toiminnasta ja olla yhteydessä muissakin asioissa.