Siirry pääsisältöön

TEAT­TE­RIY­LEI­SÖ PÄÄSEE ELÄY­TY­MÄÄN NÄ­KÖ­VAM­MAIS­TEN ELÄMÄÄN

Teatterikoneen ja Keski-Suomen näkövammaiset ry:n yhteistyössä on syntynyt pimeässä tapahtuva näytelmä Pimeetä draamaa, joka antaa yleisölle mahdollisuuden eläytyä tunnin ajaksi näkövammaisen elämään.

Yleisö on sijoitettu esityksen ajaksi näyttämölle pöytien ääreen ja esiintyjät liikkuvat heidän ympärillään. Tilassa on himmeä valaistus, mutta yleisön toivotaan käyttävän koko esityksen ajan silmien päällä maskia, parhaimman esityskokemuksen saavuttamiseksi. Esityksessä on mukana seitsemän harrastajaa, jotka sekä näyttelevät, että soittavat ja heidän lisäkseen muunmuassa kertojan roolissa toimii ohjaaja Annu Sankilampi. 

Näytelmässä vietetään 50-vuotiaan Johannan syntymäpäiviä, joka kertoo juhlayleisölle elämästään näkövammaisena. Yleisö on roolitettu juhlayleisön osaan. Takaumien kautta päästään tutustumaan Johannan elämän eri vaiheisiin iloineen ja suruineen. Näytelmäteksti on syntynyt tekijäjoukon omien kokemusten pohjalta draamatyöpajoissa keväällä 2021 Annu Sankilammen ohjauksessa. 

  • Tämä on ollut minulle ohjaajana todella erilainen kokemus, kuin teatterin ohjaaminen aikaisemmin. Tehdessä on tajunnut kuinka paljon ohjatessaan yleensä käytän näköaistia ja kuinka paljon kommunikaatiosta linkittyy ilmeisiin ja muuhun kehonkieleen. Nyt kun se on riisuttu, täytyy vain kuunnella, mikä toimii parhaiten, Sankilampi pohtii.

 

Pimeetä draamaa on ainutlaatuinen esitys Keski-Suomessa. Tiettävästi koskaan aikaisemmin ei ole toteutettu esitystä, jossa yleisö olisi koko esityksen ajan pimeässä. Idea yhteistyöstä tuli Keski-Suomen näkövammaiset ry:ltä. 


  • Yhdistyksen toiminnanjohtaja otti meihin yhteyttä ja kysyi kiinnostaisiko lähteä tekemään esitystä heidän kanssaan. Minusta ehdotus oli loistava ja se sopi hienosti Teatterikoneen yleisötyön ajatukseen, joka on lisätä taiteen saavutettavuutta tuomalla teatterin kokeminen mahdolliseksi sellaisille ryhmille, joiden on vaikea päästä taiteen äärelle esimerkiksi fyysisten haasteiden vuoksi. Tuntuu tärkeältä tarjota näkövammaisille mahdollisuus päästä tekemään esitystä ammattiteatteriin ja tuoda heidän äänensä kuuluviin, Sankilampi summaa.

 

Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 6.11. klo 15 Kulttuuritalo Villa Ranan Paulaharjun salissa. Esityskausi kestää 11.12. saakka ja esityksiä on yhteensä 10. 

 

 

Lisätietoa:

Laura Eteläaho
Teatterikoneen tuottaja
laura@teatterikone.fi
puh: 044 085 6451